Waterstofsulfide, ook bekend als zwavelwaterstof, of H2S, is een kleurloos gas. Het staat bekend om zijn kenmerkende geur van rotte eieren, die zelfs in extreem kleine concentraties zeer onaangenaam kan zijn.

Waterstofsulfide komt op natuurlijke wijze voor in bepaalde geologische formaties, zoals vulkanische gebieden en aardolie- en gasbronnen. Het wordt ook geproduceerd door bacteriële afbraak van organisch materiaal in afwezigheid van zuurstof, zoals in moerassen, riolen en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Blootstelling aan hoge concentraties kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het gas is giftig en kan bij inademing verschillende symptomen veroorzaken, variërend van irritatie van de ogen, neus en keel tot duizeligheid, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid of erger.

Naast de gezondheidsrisico’s is waterstofsulfide ook corrosief voor metalen en andere materialen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot de vorming van zwavelzuur, dat schade veroorzaakt aan pijpleidingen, apparatuur en infrastructuur.

Carltech biedt diverse oplossingen voor het detecteren en meten van H2S, met of zonder monstername en gasconditioneringssysteem.

Contact

Liever persoonlijk contact?
Bel direct voor een afspraak.

Offerte

Heb je een meetvraag voor ons?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Ontdekken wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.