Zuurstof is een essentieel element voor het leven op aarde. Het maakt deel uit van de lucht die we inademen en speelt een cruciale rol in veel biologische processen. Zuurstof wordt geproduceerd door planten tijdens fotosynthese en is ook aanwezig in de atmosfeer als een gasvormige verbinding.

Het meten van zuurstofniveaus is belangrijk om de luchtkwaliteit en veiligheid in verschillende omgevingen te waarborgen. Daarnaast is in veel industriële processen de aanwezigheid van de juiste zuurstofconcentratie essentieel voor een optimale werking. Te veel of te weinig zuurstof kan de procesefficiëntie negatief beïnvloeden of zelfs leiden tot ongewenste bijproducten of resultaten.

Er zijn bij Carltech verschillende meetmethoden en -instrumenten beschikbaar om zuurstof te meten, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Een veelgebruikte methode om zuurstof te meten is de paramagnetische analyse. Deze methode maakt gebruik van het feit dat zuurstof een paramagnetisch gas is, wat betekent dat het magnetische eigenschappen vertoont wanneer het wordt blootgesteld aan een magnetisch veld. Door de mate van magnetisatie te meten, kan de concentratie van zuurstof in een bepaalde omgeving nauwkeurig worden bepaald.

Naast paramagnetische analyse zijn er ook elektrochemische sensoren beschikbaar voor het meten van zuurstofniveaus. Deze sensoren maken gebruik van elektrochemische reacties om de concentratie van zuurstof te bepalen.

Tenslotte zijn er Zirkoniumoxide (ZrO2) sensoren voor het meten van zuurstofconcentraties, vooral in industriële toepassingen. Zirkoniumsensoren werken op basis van het principe van elektrochemie. Ze bestaan uit een zirkoniumdioxide elektrolytlaag met een zuurstofdiffusiebarrière aan één kant en een referentie-elektrode aan de andere kant. Wanneer zuurstofmoleculen de sensor binnendringen, vindt er een elektrochemische reactie plaats die resulteert in een meetbare stroom tussen de elektroden.

Of u nu zuurstofmetingen nodig heeft voor gasdetectie toepassingen, procesbewaking, regeling of optimalisatie, onze oplossingen kunnen u verder helpen.

Contact

Liever persoonlijk contact?
Bel direct voor een afspraak.

Offerte

Heb je een meetvraag voor ons?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Ontdekken wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.